DESCOBREIX L’ANTIC MONESTIR

L’església

L’església de l’antic monestir de Sant Pau del Camp és un exemple únic a Barcelona d’arquitectura romànica del segle XII. Les primeres advocacions que documentem són les de sant Pau, sant Jaume i sant Nicolau. Les relíquies de sant Galderic (s.IX), patró històric de la pagesia a Catalunya, encara es conserven a l’interior.

Es tracta d’un temple d’una sola nau, transsepte amb un absis central i dues absidioles laterals. El creuer es tanca amb una cúpula semiesfèrica, amb quatre ulls de bou al tambor.

L’interior és nu en ornamentació degut a l’empremta que van deixar, principalment, la Setmana Tràgica (1909) i la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). Tret dels arquets cecs que es poden veure als laterals de la nau (refets seguint el model arquitectònic original) i que conformen una excepció notable en la decoració interior d’un temple romànic, el carreu ben tallat és el que destaca dins el petit temple.

Pel que fa a la decoració exterior cal remarcar els absis i la portalada que dóna accés a l’església. Aquesta conté elements esculpits d’època tardoantiga i representa un exemple ben peculiar en el context de l’arquitectura romànica.

La sala capitular

És una sala de mides reduïdes on els monjos de la comunitat es reunien setmanalment per a llegir, escoltar i debatre la regla de sant Benet. En aquest espai s’hi van celebrar la majoria de capítols de la Congregació Claustral de la Tarraconense, que reunia els representants de l’orde de sant Benet de Catalunya, Aragó, Navarra i La Rioja. Aquesta institució es va extingir amb el procés d’exclaustració de 1835 i la sala va estar en desús fins el 1908, quan es va inaugurar com a capella del Santíssim -funció que continuarà tenint durant bona part del segle XX.

Tot i que conserva la façana gòtica de principis del segle XIV, aquest espai ha perdut la seva distribució original ja que, actualment, fa de nexe entre l’església i el claustre. A dins s’hi exposa la làpida sepulcral de Guifré II (874-911), un bloc petri d’origen romà reutilitzat al segle X per guardar les despulles comtals.

El claustre

El claustre de Sant Pau del Camp és probablement l’espai arquitectònic més interessant de tot el conjunt conservat. És singular en el context del romànic europeu per la solució dels seus arcs polilobulats, podent-se datar al segle XIII. Aquests arcs descansen sobre columnes geminades, totes elles coronades per quaranta-vuit capitells exquisidament decorats, exemples significatius del panorama escultòric barceloní al segle XIII.

La majoria representen temes vegetals, alguns narren escenes figuratives d’animals, monstres i éssers híbrids lluitant contra cavallers armats. Els dos únics capitells amb episodis bíblics són els de la Caiguda d’Adam i Eva i el del Càstig del pecat de la Luxúria, ambdós a l’angle sud-occidental del claustre.

El claustre és l’espai vertebrador del recinte, des d’aquí es tenia accés a totes les dependències monàstiques i, de fet, encara es poden apreciar algunes de les entrades en les diferents galeries.

HORARI PER VISITAR EL MONESTIR

De dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 15h a 18h
Diumenges de 10h a 13h
Fins el 15 de setembre de 2019

VER VISITAS
HORARIS DE CULTE A L’ESTIU

Misses:
Dissabtes a les 20h (Castellà)
Diumenges a les 12h (Català)
Fins el 15 de setembre de 2019

VER TODOS LOS HORARIOS