DESCOBREIX L’ANTIC MONESTIR

El monestir de Sant Pau del Camp

L’antic monestir romànic de Sant Pau del Camp és un conjunt patrimonial únic i de gran valor que convida a la reflexió, al repòs i a l’espiritualitat al bell mig de la ciutat. La seva església és una de les més antigues conservades a la ciutat i la parròquia segueix activa després de gairebé 1000 anys. Per la particular arquitectura de les seves galeries, el claustre es considera una de les obres més singulars de l’art romànic i un dels elements més destacats de tot el conjunt. Sant Pau del Camp és un testimoni viu del pas del temps, que ha estat escenari de diferents moments històrics que hi han deixat empremta, com a la ciutat mateixa.

Imatge del claustre.

Claustre

Exterior del Monestir

Exterior del Monestir

Història

L’antic monestir de Sant Pau del Camp i actual parròquia amb el mateix nom és el millor conjunt d’arquitectura romànica preservat a Barcelona. Dins dels seus murs hi va conviure una petita comunitat de monjos benedictins durant segles. No sabem exactament quan s’hi van establir, però algunes referències documentals i arqueològiques semblen indicar-nos que el cenobi ja estaria fundat, com a mínim, el segle X. A finals del segle XI, després de més d’un segle d’abandonament, es va decidir restaurar els edificis monàstics per tal de tornar a establir la comunitat de monjos. Al segle XIV, el conjunt de Sant Pau va quedar englobat dins el recinte emmurallat de Barcelona.

La comunitat va estar viva fins el 1835, quan el monestir va patir el procés de desamortització i, entre d’altres funcions, va passar a ser una caserna militar i una escola.

El 1879, gràcies a diferents entitats culturals de la ciutat, els edificis que encara es preservaven de l’antic complex monàstic es van poder declarar patrimoni nacional. Així va començar un procés d’embelliment, reconstrucció i estudi dels espais, sobretot aquells que dataven d’època medieval: l’església, la sala capitular i el claustre. D’altres van desaparèixer, com l’edifici de l’Escola de Noviciat o la capella barroca del Santíssim, durant els anys vint del segle passat, per tal de no emmascarar aquells espais on l’art romànic hi era present. Algunes d’aquestes construccions estaven situades a l’espai que ocupa l’actual Escola Collaso i Gil i el Parc de Sant Pau.

Avui dia Sant Pau del Camp és una parròquia del Bisbat de Barcelona. Punt simbòlic al barri del Raval, a escassos minuts de les Rambles i a tocar del Paral.lel, Sant Pau del Camp atresora el silenci i la tranquil·litat necessaris enmig del tràfec de la vida moderna. Un conjunt únic que encara convida a la reflexió, al repòs i a l’espiritualitat al bell mig de la ciutat de Barcelona.

HORARI PER VISITAR EL MONESTIR

De dilluns a dissabte de 10h a 13h i de 15h a 18h
Diumenges de 10h a 13h
Fins el 15 de setembre de 2019

VER VISITAS
HORARIS DE CULTE A L’ESTIU

Misses:
Dissabtes a les 20h (Castellà)
Diumenges a les 12h (Català)
Fins el 15 de setembre de 2019

VER TODOS LOS HORARIOS